Jsem nepoučitelná!!!
O tom, jak jsem si vylámala zuby na pečení piškotu, jsem už tu ← psala.
A tak vůbec nechápu, v jakém pomatení smyslů jsem byla, když jsem babičce navrhla, že dědovi k osmdesátinám upeču dort. Děda Závorka ho k narozeninám taky dostal a mně to přišlo strašně hezký (takový slavnostní a roztomilý), a tak jsem se rozhodla, že můj děda ho taky bude mít.
Spotřeba vajíček byla opět velká! Ještěže máme pod barákem večerku - pan "Čong" si musí myslet, že je po sobě doma házíme:-). Pěkně jsem se proškolila.... v piškotové zkoušce, ve které jsem nakonec uspěla, a myslím, že dokonce na výbornou.
Vyzkoušela jsem několik receptů a obstály dva. Jeden od mojí mamky a druhý od Janiny, která je v pečení v úplně jinym levelu, její recepty jsou poměrně jednoduché, zaručené a ještě ke všemu chutné - koukněte k ní na blog. Oba korpusy byly moc dobré, ani nevím, který byl lepší, a hlavně oba vyběhly a nespadly (jako ty ostatní:-(). Upekla jsem je v kulaté formě, každý jednou prořízla, promazala a posadila na sebe. Od Jany jsem si půjčila i recept na jeden z krémů. Druhý krém jsem zvolila můj osvědčený, všemi milovaný - pařížský. Nakonec jsem dort potáhla marcipánem a polila čokoládou, která tuhne pod rukama, ale já jsem zvyklá. Jednak mám ten její neuhlazený rustikální vzhled ráda a taky mi vyhovuje při polévání té vynikající Pařížské šlehačky, když peču náš oblíbený domácí dort.
Tak a teď si pište....
KORPUS PODLE MAMKY.
200 g polohrubé mouky
200 g cukru moučka
10 lžic oleje
4 vejce
10 lžic vlažné vody
1/2 prášku do pečiva
Žloutky vyšlehat do bíla s cukrem, postupně přidat olej, vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec ručně vmíchat sníh z bílků.
KORPUS PODLE JANY
240 g hladké mouky
240 g krupice
5 vajec
5 lžic oleje
Z bílků a cukru vyšlehat tuhý sníh, postupně zašlehat žloutky, 5 lžic oleje a (už ne mixerem) mouku.
Bacha!!!! U obou receptů jsem nepoužila všechnu mouku, protože nejsou vajíčka jako vajíčka a já měla nějaká strašně maličká:-).
JANIN KRÉM
2 zakysané smetany
2 šlehačky
6 vanilkových cukrů
Vyšlehat šlehačky, přidat smetany, cukr a nechat dobře vychladnout.
NAŠE OBLÍBENÁ PAŘÍŽSKÁ ŠLEHAČKA
2 šlehačky
2 ledové kaštany
Svařit, nechat vychladit (nejlépe do druhého dne) a pak vyšlehat se ztužovačem o znova nechat dobře vychladit.
Druhé bacha!!! Marcipán podsypávejte moukou a ne cukrem, jak se někde uvádí - děsně se to pak lepí...tfuj!
PS: To je asi všechno - tak HODNĚ ŠTĚSTÍ, PLATO VAJÍČEK, PEVNÉ NERVY A DOBROU CHUŤ:-)!
Foto: Lucky
Hezký dortik, gratuluji:-) Smím se zeptat, z čeho jsou ty kvitka? Jestli z marcipanu, tak prosím o radu, jak na ně. Vyzkousim na dort pro maminku.;-) Děkuju moc. Vendula
OdpovědětVymazatKvítka??? Ehm, ehm - tak ty jsou koupené....a je to venku:-). Ale jinak jsou z cukru!
VymazatTo vůbec nevadí, že jsou koupené, stačí, že byly vhodne zvolené:-) Kde se v Písku dají koupit? ;-)
VymazatCukrárna Karas - tam maj takové kvítí:-).....
VymazatNo vypadá to lákavě, obzvlášť s tou nezkrotnou čokoládou! Nicméně mým oblíbeným receptem na dort zůstává i nadále http://www.cukrarnaukraba.cz/ Ten se povede vždycky! :-) Zdravím. Jitka
OdpovědětVymazatJistota je jistota! Ale já si tu zkoušku dospělosti prostě musela složit:-).......
VymazatSupeeeeer, vypadá mňamkózně... do dortu jsem se ještě nikdy nepustila, vyjma těch nepečených :oD tak třeba jednou... krásný den, Š.
OdpovědětVymazatJá si taky dala pěkně načas...
Vymazat