středa 25. ledna 2017

VILLA MARTA

 První focení letošního roku proběhlo na místě, které se vám vepíše pod kůži.
 
"Je to jeden z nejsilnějších příběhů 20. století. Nese jméno Dagmar Šimková a odehrál se v Písku i Budějovicích, za mřížemi v komunistickém Československu. Vypráví o mladé třiadvacetileté dívce, kterou si jednoho podzimního dne v roce 1952 odvedli soudruzi z StB. Vzali jí čtrnáct let života." 
 
Celý příhěh tady.





































Lucky photo

11 komentářů:

  1. Nemela jsem tuseni, a to jsem z Pisku... :( Iveta

    OdpovědětVymazat
  2. No tak to je síla. Jdu shánět knihu Byly jsme tam taky. Doufám, že ten příběh unesu.
    H.

    OdpovědětVymazat
  3. Tu malou knížečku mám, dostala jsem ji asi před osmi lety na nějaké akci od Milana Paumera z odbojové skupiny bratří Mašínů. Už jsem podobných příběhů a knih na tohle téma četla víc, takže mě to tolik nešokovalo, jen mi bylo zase o něco víc smutno a znovu jsem se ještě víc utvrdila v přesvědčení, že je komunismus neuvěřitelné svinstvo.

    Ještě bych doporučila knihu právě o osudech rodiny bratrů Mašínů a jejich útěku na západ "Zatím dobrý". Ať už si člověk o nich myslí cokoliv, ten příběh je až neuvěřitelný. A hodně smutný a plný paradoxů je osud jejich sestry, která v Československu zůstala - i o tom se tam píše..

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě jsem si vzpomněla - existuje velmi povedená komiksová kniha "Ještě jsme ve válce: Příběhy 20. století", kde jsou zpracované podobné příběhy. Myslím, že se hodí, pokud chce člověk s touto částí dějin seznámit větší děti.

    http://www.databazeknih.cz/knihy/jeste-jsme-ve-valce-pribehy-20-stoleti-93672

    OdpovědětVymazat
  5. Hrůza. děkuji za připomenutí té hrůznosti.

    OdpovědětVymazat
  6. Za tú našu slobodu dávali životy...

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Lucko,

    čtu Váš blog už dávno, pod vilu jsem kdysi v Písku zabloudila, ale tohle jsem nikdy netušila. a to jsem dneska byla na Drlíčově...

    Děkuju- Jiřina

    OdpovědětVymazat
  8. A jak nedávná historie... To děsí!

    OdpovědětVymazat
  9. Luci, knížku jsem četla. Docela dlouho jsem o ní přemýšlela a doslova se mi dostala pod kůži. Příběh, ze kterého mrazí. Petra

    OdpovědětVymazat
  10. V tom dome jsem byla jako mala holka, bydlela tam v podnajmu mamina kamaradka s rodinou. Uz tehdy jsem si ten dum zamilovala, ma neuveritelny genius loci, ale netusila jsem, ze se v jeho zdech skryva takovy pribeh. Skoda, ze se ten dum rozpada. Je opravdu jeden z nejkrasnejsich v Pisku. Dekuji Vam za ten odkaz.

    OdpovědětVymazat