úterý 29. září 2015

TEJP

Šušu má šmajdky!
Už v těch krásnejch prvních Little blue lamb botkách si toho nešlo nevšimnout. Ty druhé jsme už museli koupit kotníkové. Dětská nožka (a tím pádem i klenba) se sice až do sedmého věku ještě stále vyvíjí, ale ta Šušinky se vyvíjí asymetricky a evidentně pomalu. Je třeba jí trošičku pomoci a podpořit správný vývoj. To se dá několika způsoby: správnou obuví, cvičením a pomůckami. 
Rozkaz zněl jasně! Na rovné tvrdé podlaze (tudíž doma) nosit kotníkové boty, na měkkém nerovném terénu chodit bosky. Sodoma gomora! Na náměstí si sundavala boty, doma se odmítala ve čtyřicetistupňovým vedru zout a zodpovědně donekonečna přebíhala tam a zpátky gauč(bosa:-)!) - ideální nerovnej terén. V tu dobu byla i ochotná předvést pár cviků, když se na ni Bohyně dívala a náležitě při tom óchovala i ichovala. 
Pří následné kontrole bylo dodržování těchto zásad poměrně znát. Pak ale Šušu přestala spolupracovat (já už ji nepřeperu), venku se ochladilo a jsme tam, kde jsme byly. Tušíte kde?
Sestřička tvrdí, že zas tak hrozný, abych ji trápila pravidelným cvičením to není. Ale že trochu by jsme měly... No, to je na prd - já potřebuju bič. Nakonec jsme to vymyslely! Ona se tvářila, že jde o krajní řešení, já se toho okamžitě chytla. Tejpování!!!
Vy to možná znáte, já to teprve objevila. Jsou to takové elastické textilní náplasti, které se speciálním způsobem aplikují na postižená místa a v našem případě naprosto bezpracně stimulují ty správné svaly. Šušině zatejpované nožky kupodivu vůbec nevadí a v období, kdy nemůže běhat  bosky a odmítá cvičit, je to řešení seslané z hůry.
A jelikož jsem koupila růžovou tejpovačku - Bohyni bolí snad úplně všechno:). 

PS: Znáte? Používáte? Pomohlo?



 


























Foto: Lucky

17 komentářů:

  1. Znám tejpy mnoho let, vlastně od druhé operace kolene. Mnohokrát mi zachránily alespoň to, abych mohla bez větší bolesti chodit. Je to skvělá věc, na kterou nedám dopustit a troufám si říct, že při posledním záchvěvu mého běhání mně pomohly před parádním průšvihem. Po dvou měsících tejpování se mi koleno zase zklidnilo. Akorát běhat už fakt nikdy nebudu. Takže určitě tejpujte, pomůže to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě tím nic nezkazíme, viď? Díky za povzbuzení...

      Vymazat
  2. Nevim jak přesně to popsat, něco podobnýho měl náš Lukáš. Neměl od paty k palci tu nožku rovnou, ale palec jakoby trochu stočenej dovnitř. Takže se mu jedny šlachy zkracovaly a na druhý straně natahovaly. Ještě mu nebyl rok a měl obě nohy v sádře. Sice jen na noc, takovou sundavací sádru - doktor ji udělal trochu větší, aby šla stáhnout. Kolem jedenácti měsíců měl jednu nohu asi na měsíc na pevno v sádře. Jenže jak neuměl chodit, ale lez po čtyřech, tak se mu ta sádra stahovala. Doktor řikal, že je to největší ničitel sádry v Písku ☺ Byli jsme asi třikrát dělat novou. Nakonec se s tou sádrou naučil i chodit. Nejvíc mu pomohlo nosit boty obráceně. Vypadala jsem jak blbá matka, když jsem v obuvi dávala pravou botu na levou nohu ( pokaždý mě prodavačky upozornily: " na druhou nohu, maminko"). Ale nosil takhle i bačkorky do školky. Cca do pěti let. Hrozila mu operace, sádry až na stehno. Nakonec pan doktor řikal, že už je to dobrý, jen snad v lodičkách by mohl mít problémy. Ty naštěstí Lukáš nenosí ☺
    Tohle vypadá podobně, že to natahuje tu nožičku kam má. A ještě je to i pěkný.
    Tak cvičení zdar a tejpování zvlášť ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jste si užili! U nás to naštěstí neni takové drama, ale zase to nechci podcenit. Momentálně má tejpy už i Dan, uhnal si vyhřeznutí ploténky:-(. Ta růžová mu děsně sluší!!!

      Vymazat
  3. Tejpování super...tejpovali mi rameno-pomohlo to od akutní bolesti a vždycky jsem přemýšlela-jakou barvu si dám příště:) Takže tejpujte, určitě to pomůže...a navíc to i pěkně vypadá:) Pavla

    OdpovědětVymazat
  4. Nejnejnej! Moje ruce s tejpem prezily prvni mesice po porodu ;-) jink dobra vec pri lezeni ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tejpy znám, ale na tohle by mě nenapadly a je to super! Též máme doporučení jako Vaše Šušu, a též naše Julie zouvá boty, jakmile ji obuju... Hodně nám pomáhá cvičit na balonu (rovný sed, pevně držet přes stehna, později za kolena, nožky "rovně" dolů, nevykloubené, a pohupovat). Jde to pomalu, ale ztuha, prý můžem hopsat klidně do 4 let, a malou to baví. Vojtovku jsme vzdaly už před prvními narozeninami - taky už jsem ji nepřeprala.
    A ty tejpy dáváte sama, nebo Vám někdo ukázal, kudy tudy? Díky ;-)
    Hezký den, L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míč nám píchnl kocour:-(!
      Tejpy dávám sama. Sestřička na rehabilitaci mi to ukázala, pásku jsem koupila ve Sportisimu a obden to provozuju. Moc to nevydrží. Po koupání nalepim, nasadim na to ponožky (jinak se to ošoupe) a vydrží to zase do dalšího koupání. Další den nechám odpočinout. Můžu popsat v mailu, ale školená sestřička bude jistější:-).

      Vymazat
    2. Díky, Luci! Ať dáte šmajdkám brzy vale!

      Vymazat
  6. Luci mi sme tejpovali nášho Timka tiež, má od narodenia ľavostranú hemiparézu a boli obdobia kedy sme absolvovali intenzívne tejpovanie oboch ľavých končatín a potom čím bol starší len sporadicky. Čím bol starší tým to viac odliepal a niekedy tejp nevydržal ani dva dni. Samotný tejp mu však myslím celkom pomáhal, sama som to vyskúšala na krížoch a chrbtici a bolo to super. Sama som ho tejpovala len pár krát, mám pocit že školený odborník to vie lepšie ale stretla som sa u jednotlivých aj s rôznym spôsobom lepenia tejpu čo ma dosť prekvapovalo. Jeden tejpoval od lopatky až po koniec prstov u iného stačilo len zápästie. Takže som bola niekedy trošku zmätená. Ale v celku určite doporučujem:)

    OdpovědětVymazat
  7. Tejpovali jsme vybočený palec na noze, první den to mladá sundala, že to děsně táhne a druhý den ji páska při stoupnutí na špičky praskla. Tím to skončilo, když ona nechce mít krásný nohy, tak já to za ni nevyřeším. Naší slečně je už 13 a celé léto radši chodí v teniskách, protože jak sama říká : "Mám hnusný nohy!"
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  8. je to super vynález! já tejpuju kotník na "chobotnici" pro proudění mízi a taky jizvy, dobrej vynález na lenost ;-)

    a jinak doporučuju investovat do kvalitní tejpy, mě vydrží na noze tak deset dní i se sprchováním, občas odstříhávám kousky co se odlepují...

    OdpovědětVymazat
  9. Paráda ... nám bylo teď tejpování doporučeno na pětileté prohlídce kvůli plochým nohám (plus chůze naboso, cvičení) ... takže jak je vidět, něco na tom bude ... Teď tedy už jen sehnat někoho, kdo mi ukáže, jak přesně tejpovat, a Emma bude chodit také omotaná :).

    OdpovědětVymazat
  10. LUci,jednou ti ta holka poděkuje.Já jsem se narodila v r.51.Křivá záda,nohy propadnutá klenba,to mě řekli v první třídě.Rodiče měli dávat ortop.vložky atd...kontroly.Jenže tenkráááááát.Dnes nemůžu skoro chodit.Smelám před tebou a opakuji,jednou ti bohyně poděkuje.PáááááááááááááááAlibabka

    OdpovědětVymazat
  11. Ségra jich má v práci hromadu. Existujou různý velikosti, použití, barvy, atd. Zajdi si k ní. Viktorie

    OdpovědětVymazat