pátek 27. listopadu 2015

BARBARBARBARBAR

Klidně se mě zeptejte, 
kolikrát jsem ztratila krytku, jestli už jsem sehnala nový popruh, proč nosim místo brašny foťák v hadrovym pytlíku, ale hlavně se mě neptejte na clonu, ISO a rychlost závěrky.
Vaše maily mi lichotí, ale já tomu totiž vopravdu, ale jako vopravdu vůbec nerozumim.
Krytku jsem ještě neztratila, protože ji nepoužívám, brašnu nenosim, protože je neskladná, a poruh jsem pořád nesehnala. Používám přednastavený režim (zelený foťáček:), objektiv utírám tričkem a zákazníkům dávám i neupravený fotky - jsem barbar!!!
Netoužim po technicky dokonalých fotkách. Teda možná, že i toužim, ale znám své limity a vím, že toho nejsem schopná, a taky se bojim, že by se mohlo vytratit to, co moje fotky dělá mými.
Můžu vám prozradit jen to, že dobrou fotku dělá dobrá atmosféra, správný úhel pohledu a trocha světla. 
Velkým pomocníkem mi je sekvenční režim (aspoň jedna je vždycky ostrá, jen to promazávání je pak horší:-)). 
Místo stativu používám poznatky ze střelby vzduchovkou z pionýrského tábora, nadechnout, zadržet dech, zamířit a zmáčknout! 
A asi největším uměním je... vybrat mezi tou spoustou fotek TU pravou. Tu, kterou neni nutný dlouze upravovat, které stačí lehce dotvořit atmosféru, dodat trochu jasu, a i přes to, že neni technicky dokonalá, neni ztráta času se na ni koukat...
To samo, já fakt nevim, jak to dělám.
Tak se prosím nezlobte:-).

PS: Pro podrobnosti chtivé: fotim na Nikon D3100, objektiv 18-105mm, zvažuju koupi pevnýho skla (prej se mi s ním bude líp fotit v místnosti:)) a upravuju v PicMonkey.









Foto: https://www.pinterest.com/pin/472807660851556050/


24 komentářů:

  1. Lucinko, děkuju, děkuju, děkuju! Jako čučím na to s otevřenou pusou. Udělat tak dobré fotky jen s automatickým režimem, jako woooooooooooooooooow! Ať ti to pořád tak skvěle fotí. Já si o pevné sklo napsala Ježíškovi, tak jsem zvědavá, jestli jsem byla letos opravdu hodná:-) Petra z hájenky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nestojí za řeč, hodně lidí se ptalo a já si řekla, že bude fér přiznat barvu:-).
      PS: Určitě byla!

      Vymazat
  2. vono to totiž není ve foťáku,
    musíš mít dar
    a to Ty MÁŠ
    howgh

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad ho nepromrhám, dyť já si ho málem ani nevšimla - děkuju.-).

      Vymazat
  3. Přesně tak,máš dar! Zbožňuju Tvoje fotky a teď o to víc,když vím tohle! Nevidím žádný umění v tom,něco vycvaknout a ve photoshopu upravit tak,že už ani není ta původní fotka...na neupravených fotách je ten moment,to kouzlo...a stopa fotografa :-) Tleskám!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak proto maji tvoje fotky to kouzlo a atmosferu! A ja jsem taky dostala od profika vsechny fotky, i neupraveny.
    ...u nadpisu jsem myslela, ze jdete do baru:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bar? Co to je??? Já to triko od Myyny ještě nevyvenčila:-(.

      Vymazat
  5. "Nadechnout, zadržet dech, zamířit a zmáčknout" - to je přesný, takhle fotim taky a to je celá moje technika. :-) A automat. Já jako vím, že by mi trochu těch technických znalostí neuškodilo, ale - ať si profesionálové klidně odplivnou - mně to technický myšlení tak trochu rozptyluje, nebo co... Radši se dívám. O pevným skle jsem taky uvažovala (mám stejný objektiv jako ty), ale mě strašně baví kroutit tím objektivem - kdybys mě viděla - a taky jsem zvědavá, co se děje v dálce, tak se možná nějak s Ježíškem domluvím na něčem, s čím jde kroutit ještě víc. :-)
    Foť pořád takhle jo?! Teda nic proti technice, ale miluju hlavně náladu Tvých fotek! A vím, že ode mě - po tom, co jsem se tady přiznala k tomu, jak fotím - to asi nebude mít takovou váhu, ale mně Tvoje fotky přijdou i technicky dobrý až až... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty taky??? Já to trochu tušila.-). Díky za přiznání(i povzbuzení), pěkné pokroucení přeju...

      Vymazat
  6. Netušila jsem, že na "zelený okýnko" jdou udělat tak krásný fotky.... fakt nekecáš??? :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsem tak fotila, ale jen do doby, kdy jsem prošla kurzem seznámení se s foťákem, který jsem měla k nákupu jako dárek. Opravdu by to bal drahý kompakt!
    Začala jsem sama ostřit a přešla na písmeno M :-)
    Ale stálo mě to nervů, než jsem vyplodila první fotku :-D
    Vaše fotky jsou ale kouzelné, jak umíte zachytit světlo a ty černobílé jsou nej.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nervy nemám, kurz jsem nedostala, drahej kompakt mi asi stačí - prdim na M:-)))))).
      Tuze děkuju... a těšte se - mám čb období:).

      Vymazat
  8. A to je přesně ono, jak už jsem někde psala, tvoje fotky jsou živý.
    P.S. Už se těšim na jaro ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Vaše fotky mají kouzlo a styl.jsem z nich nadšená.nechtěla byste udělat návod,jak spravujete fotky v picmonkey.hlavně bych poprosila jak na jas.jsem velký začátečník,ale fotky miluju.ty vaše obzvlášť.zdravím nikola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju♥. Ale...necítím se na nějaké rady:). Snad jen, méně znamená více!!!
      PS: Nějaké to tajemství si taky nechám:-).

      Vymazat
  10. Takto až do poslednej bodky je to s fotením aj u mňa. Ja viem len, ze mam Nikon☺

    OdpovědětVymazat
  11. Tak jsme na tom koukám technicky stejně a místo nádechu si kolikrát pomůžu pařezem:o)
    Jen fotím s konkurencí od Canonu a upravuji v Picase.
    papa, M

    OdpovědětVymazat
  12. Jéé, a já ani nevím, jako "značku" mám foťáku:-). Vždycky se cítím strašně nesvá, když naběhnu s tou svojí krabičkou a cvakám na automat... Ale prý je důležitější výsledek, tak snad jo:-). Protože já taky naprosto netuším, co je to clona a ISO:-)... Mě Ti to udělalo takovou radost, to Tvoje přiznání:-). P.

    OdpovědětVymazat
  13. Mám velikou radost z toho, že sis pořídila nový foťák. To já jsem si ten svůj už dávno pořídila z bazaru ... Jednalo se o Sony A7III a veliká spokojenost. Sice je to trochu dražší kousek, ale mám jistotu, že to svou výdrží a kvalitou vydrží o něco déle, než takové ty levnější Canony do 20K :) Chystám se na Panasonic GH5, kvůli videu, tak snad mi to vyjde.

    OdpovědětVymazat
  14. Coming across your webpage has been one of my highlights this January. This is what quality content looks like. The style, language and delivery meets every ECFMG CERTIFICATION REQUIREMENTS​ ​
    I gotta make sure to bookmark this link and check out more of your content. Not everyday you come across a USMLE | ECFMG CERTIFICATE FOR SALE ​ , so this was very timely. Keep up the good work dear.

    OdpovědětVymazat