úterý 20. května 2014

ORIGAMI

Momentálně ujíždím na origami.
A nejvíc se mi líbí ptáci: holubi, labutě a hlavně jeřábi.....
Víte proč?
Tak se pěkně usaďte a já Vám to povím:-).

V roce 1943 se v Hirošimě narodila holčička jménem Sadako Sasaki. O dva roky později, na konci války, byla na Hirošimu shozena atomová bomba. Sadako Sasaki nálet přežila bez zranění, ale v deseti letech jí byla diagnostikována leukemie, jako následek silného ozáření.
Sadako skončila v nemocnici, kam jí kamarád Chizuko donesl papírové origami ve tvaru jeřába a pověděl jí příběh. Japonskou legendu, která vypráví, že jeřáb žije tisíc let a nemocná osoba, která složí tisíc jeřábů, se uzdraví.
Sadako jich stihla poskládat 644, zemřela ve věku 12 let! Spolužáci na její počest složili zbývajících 356 jeřábů a ty společně pohřbili se Sadako Sasaki.
V roce 1958 byla postavena socha Sadako Sasaki, držící jeřába, která byla věnována Sadako a všem dětem, které zemřely kvůli atomové bombě. Každý rok 6. srpna lidé k soše Sadako Sasaki přinesou tisíce papírových jeřábů.

Složit tisíc jeřábů za účelem splněného přání může každý jenom jednou za život.
Tisíc papírových jeřábů je tradičním svatebním darem od otce, který tímto přeje páru tisíc let štěstí a prosperity. Mohou být také darovány nově narozenému dítěti pro dlouhý život a štěstí. 
Závěs pověšený v domě je pak talismanem štěstí a blahobytu.

Už chápete??? 
Troufněte si taky, není to vůbec složité! 


A taky se podívejte, jak jeřáby pomáhají.




Moje origami nástěnka na pinterestu tu.

Hobuli (říká Bohyně:-)).

Vrkůůůůů...






                                       
































Žádné komentáře:

Okomentovat